Historie

In april 1966 werd de Volleybalvereniging DOS “Door Oefening Sterk” opgericht door een aantal enthousiaste volleyballers. Vele jaren speelde men met 1 dames en 1 heren team. Er werd getraind in het zaaltje achter de Julianaschool en later aan de Kerkhoflaan. De competitie werd daar ook speelde in een van de 24 regio’s van Nederland, die van Lelystad t/m Amersfoort groot was gespeeld en men.

De vereniging groeide gestaag en in de periode 1994 - 1997 was de seniorenafdeling zeer succesvol t.w.: 3 dames en JAWEL 6 heren teams. Hoe kwam dit? Nou gewoon op verjaardagen, mensen vragen en jawel hoor ze kwamen trainen en ook in competitieverband.

De “thuis”-wedstrijden werden verplaatst naar verschillende locaties: De Hokhorst in Renswoude en De Batelaar in Lunteren. Ondertussen kwamen er ook junioren en zo groeide DOS uit tot boven de 200 leden. Het 2e herenteam was een team van allemaal Zuid-Molukkers en voor 3 jaar zouden zij in 1 team bij elkaar blijven. In seizoen 92/93 moest er een beslissingswedstrijd worden gespeeld om het kampioenschap in de 2e klasse; heren 1 won en heren 2 speelde P/D wedstrijden en wonnen deze ook. Daarna zijn heren 1 en heren 2 samen gevoegd. Met hun slim spelletje en gelach pakte zij menig puntje. Edwin Tummers (huidig heren 1) is hiervan nog overgebleven.

In 2004 start ook DOS met het Circulatie Mini Volleybal (het CMV). Personen als Gerrie van Veluw - Kelderman en Esther van Leuveren hebben hieraan een grote bijdrage in geleverd. Dit is nu niet meer weg te denken! Nu geven Jouke Otse en Ada Hendriksen met hulptrainers wekelijks training aan ongeveer 60 mini’s in de leeftijd van 7 - 12 jaar.

Een andere belangrijke pijler binnen DOS is het beach volleybal (“Lunteren On The Beach”). Opgestart door 4 enthousiaste dames: Lia Hooijer, Miranda v/d Schouw, Ester van Leuveren en Cilia Drok organiseerden dit 10 jaar op de vaste locatie van de parkeerplaats bij de Voetbalvereniging, waar er vrijdags een grote vracht zand werd gestort en zaterdags werd er bij zonnige en warme temperaturen op een hoog niveau gebeached. Teams uit de hele regio kwamen met supporters naar Lunteren een pracht spektakel. Helaas zijn de kosten van het transport van zand te hoog geworden en al 6 jaar is nu de andere “unieke’’ locatie bij Belmont aan de Goorsteeg in Lunteren het toneel met 4 Beach velden. Ook de organisatie is nu in handen van 4 dames uit dames 2.

Hoogte punten
- Het Nieuwjaarsfeest in 1996 werd gevierd in het oude Westhoffhuis. De toenmalige voorzitter Peter Hoekstra was verkleed en met een mooie “show” incl. de grote contrabas, werd hij de held van de avond.
- Ook het jubileumfeest 25 jaar DOS werd GROOTS door DOS gevierd en wel met allerlei Buitenspelletjes op het C-veld van de voetbalvereniging. Afsluitend wederom een FEEST in de kantine van de voetbalvereniging.
- 2006 eindelijk is de Sporthal “Ut Sporthuus” klaar en DOS gaat: trainen en wedstrijden spelen in deze prachtige Sporthal met 3 velden. Wel werd de contributie verhoogd met €50,00.
- Heren 1 heeft 2x 1e klasse gespeeld en dit is tot nu toe het hoogst haalbare. Maar met de aanstormende jeugd uit Jongens A kan dit in het aankomende seizoen 2017 - 2018 wel eens weer gebeuren.
- Dames 1 is in seizoen 2014 - 2015 kampioen in de 2e klasse geworden en promoveerde naar de 1e klasse; onder leiding van trainer Cees Roelofsen werd dit gerealiseerd: een klasse en unieke Topprestatie.
- Ook meisjes A werd in 2015 - 2016 kampioen onder leiding van Ilona v/d Werf werd ook dit een succes binnen de vereniging.
- De Mini’s werden door de jaren heen met vele successen, logisch kampioen. Ook nu weer staan er 2 mini teams bovenaan.
- Dames Recreanten hebben 2 teams t.w. di-avond groep; zij spelen de Revoba competitie en hebben door de jaren heen vele kampioenschappen behaald, Zelfs zo lang achter elkaar, dat de tegenstanders soms niet meer wilde spelen omdat DOS te sterk was.

De wo-avond groep traint en speelt onderlinge wedstrijdjes tegen elkaar met een hele andere insteek: plezier en regelmatig “bijkletsen”.
- DOS Oranje toernooi. Als vele jaren wordt dit georganiseerd. Eerst op 30 april en sinds 2014 op Koningsdag. De locatie is altijd op een vd voetbalvelden. In de topjaren(1990 – 2002) waren er alleen al op dit dag 56 teams actief op 17 velden; ook was er bijna altijd volop zon en menigeen was dan ook rood verbrand aan het eind vd middag. De “ouderen” zullen zich dit nog wel herinneren: gezamenlijk opruimen en dan in de oude kantine van Klaas de kantinebaas, een biertje op de goede afloop. In 2017 wordt dit voor de 38e keer georganiseerd.

ERE LEDEN
- Teus Meerveld
- Wim Donkersteeg
Beiden hebben heel veel jaren Dames recreanten Di-avond getraind en gecoached.

JUBILEUM 50 jaar DOS
1966 - 2016 heeft DOS dit met alle leden GROOTS gevierd in Ut Sporthuus. De activiteitencommissie had alles uit de kast gehaald en een KLASSE weekend georganiseerd. Het hoogtepunt was vrijdagavond: het record proberen te verbeteren =overspelen tussen 2 groepen met een net ertussen. Na vele pogingen bleek dit toch moeilijk te zijn. Zaterdag was de ochtend voor de mini’s en tussen de middag een gezamenlijk lunch voor alle leden. ’s Middags een dames wedstrijd: SSS dames 1 (3e divisie Barneveld) - Scylla dames 1 (2e divisie Wageningen); de uitslag werd: 2-2. Er waren tribunes in de Sporthal gezet; deze waren vol met leden, oud-leden en supporters. De sfeer was ontzettend gezellig. De zaterdagavond was er een groots feest met gezellige muziek. Het was een ontzettend En super geslaagd 50 jarig FEEST. Op naar het volgende jubileum!